Protoieria Sighetu Marmatiei
P1130077.JPG
Cercuri Pastorale
ATOPS
Pr. Tomoiagă Gheorghe-Sorin
-Paroh-

  • Data nașterii: 10.09.1964
  • Rangul: Iconom stavrofor
  • Adresa: Sighetu Marmației, str. Iuliu Maniu, Nr. 13
  • Telefon 0262315518
  • Mobil: 0745364725
Biserica Hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel

- data construirii 1975
- materialele din care este construită: piatră și cărămidă

• Credinciosi nr. suflete 2300
IMG_9529.JPG
Parohia Ortodoxă Română ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Sighet III- Locul Târgului Sighetu Marmației
Paroh: Pr. Tomoiagă Gheorghe- Sorin
Data nașterii: 10.09.1964
Distincții: Iconom Stavrofor
Date de contact: Parohia Ortodoxă Română Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Sighet III Locul Târgului, Loc. Sighetu Marmaţiei, Str. Bogdan Vodă, nr. 208, jud. Maramureş, tel. 0262315403.
A. Istoricul comunităţii parohiale.
Parohia Ortodoxă Română ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Sighet III a luat ființă din Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Sighet II sub denumirea de ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet.
Parohia Sighet III, formată în totalitate din credincioși care locuiesc exclusiv la case, se întinde de la strada Titu Maiorescu, de-a lungul șoselei naţionale DN18, cu câteva străzi lăturalnice și până aproape de Cornu Dealului, de unde începe Parohia Vadu Izei.
În general, parohia se întinde pe un teren plan excluzând câteva locuințe (aproximativ 35 case) care sunt răspândite pe dealurile din împrejurimi, într-un decor natural excepțional. În cuprinsul parohiei, pe Dealul Dobăieș este Muzeul Satului Maramureșean, inaugurat în anul 1981. Are în componență peste 30 de gospodării iar peste ele veghează de pe o culme mai înaltă, biserica de lemn (construită în sec al XVII-lea) adusă din localitatea Oncești.
B. Istoricul bisericii parohiale.
Biserica parohială s-a construit intre anii 1974-1976 pe locul casei în care s-a născut pașoptistul Ioan Butean. Casa a fost cumpărată de către credincioșii parohiei, prin grija preotului Mihai Oprişanu şi cu jertfelnicia acestora a fost transformată în Biserică.
Biserica construită din cărămidă si piatră are un plan sală cu dimensiunile: 16m L, 12m l şi 25m Î. Absida altarului este poligonală decroşată. Naosul este acoperit cu o boltă semicirculară. Pe partea vestică a edificiului, în lateral, este situat turnul-clopotniţă adosat navei, adăugat bisericii ulterior ridicării ei prin purtarea de grijă a preotului Tomoiagă Gheorghe. Pictura, în tehnica frescă, a fost realizată de către pictorul Gabriel Dogărescu. Biserica a fost târnosită în 1993 de către IPS Justinian Chira.
Fiind o construcție contemporană Biserica nu are obiecte de valoare vechi ci doar câteva icoane pictate în 1972.
Parohia a devenit de sine stătătoare în anul 1992 prin venirea ca paroh al preotului Tomoiaga Gheorghe. În decursul anilor de existență în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Sighet III au slujit următorii preoţi: Pr. Mihai Oprişanu (1972-1982), Pr. Gheorghe Voina (1982-1991), Pr. Gheorghe Tomoiagă (1991-2009), Pr. Tomoiagă Gheorghe-Sorin (2009 prezent).
C. Cimitirele. Parohia deține două cimitire în suprafață totală de 1,50 Ha.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut. Parohia este recent înfiinţată.
E. Profilul actual al parohiei. Parohia Ortodoxă Română Sfinții Apostoli Petru și Pavel” are potrivit recensământului din anul 2011 un număr de 2300 de credincioşi. Parohia susține activități misionare şi filantropice prin ajutoarele oferite celor nevoiaşi şi cercetarea celor în neputinţă. Activitatea catehetică, destinată tinerilor şi copiilor, se desfășoară în cadrul proiectelor şi concursurilor iniţiate de Patriarhia Română. Un proiect de succes a fost cel intitulat Biserica mai aproape de noi”.