Protoieria Sighetu Marmatiei
P1130077.JPG
Cercuri Pastorale
ATOPS
Biserica Hramul Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramures

- data construirii 1996- în edificare
- materialele din care este construita: beton si căramida
• Credinciosi nr. suflete - 4946
PIC00003.JPG
Pr. Petrovai Vasile-Cosmin
Paroh
  • Data nasterii: 31.12.1978
  • Rangul:
  • Adresa: Sighetu Marmației, str. Balc Vodă, nr.42B
  • Mobil: 0744780363
Pr. Dunca Vasile-Cornel
Pr. II
Data nașterii: 25.06.1978
Rangul: Iconom stavrofor
Adresa: Sighetu Marmației 
Mobil: 0763990669
Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Sighet VII Sighetu Marmaţiei.
Paroh: Pr. PETROVAI VASILE-COSMIN
Data nașterii: 31.12.1978
Distincții: Iconom
Preot II: Pr. DUNCA VASILE-CORNEL
Data nașterii: 25.06.1978
Distincții: Iconom stavrofor
Date de contact: Parohia Ortodoxă Română Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighet VII Sighetu Marmaţiei, loc. Sighetu Marmaţiei, P-ţa 1 Decembrie 1918, jud. Maramureş.
telefon:0744780363
A. Istoricul comunităţii parohiale.
Parohia Ortodoxă Română Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” a luat fiinţă în anul 1993, şi face parte din Protopopiatul Ortodox Română Sighet.
B. Istoricul bisericii parohiale.
În data de 28 Aprilie 1996, în Duminica a III- a după Sfintele Paşti, a Mironosiţelor, Î.P.S. Sa Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de faţă fiind un mare număr de credincioşi din Sighetu Marmaţiei a sfinţit locul şi piatra de temelie, în centrul municipiului, în P-ţa 1 Decembrie 1918, pentru noua biserică. Prima Sfântă Liturghie, s-a slujit aici, sub cerul liber, în Duminica a II-a după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor. Aici a început să se edifice prima biserică cu hramul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 20 iunie 1992.
Construcţia se ridică după un proiect realizat de arhitectul Cordoş Dorel şi Gelu Zaharia. Biserica a fost concepută într-un stil bizantin, apropiat de cel al primelor biserici bizantine realizate în peninsula balcanică şi Asia Mică, începând cu secolul VI, caracterizate prin tipul de plan în cruce greacă centrată, arhitectura înaltă şi spaţioasă. Are un plan de bază triconc de mari dimensiuni (46 x 31 metri, înălţimea maximă a turlei fiind de 52 metri, iar suprafaţa întregii biserici de 1110 mp.), cu absida altarului semicirculară. Peste naos se va ridica un turn mare, poligonal, cu ferestre arcuite şi colonete pe fiecare muchie. Alte patru turnuri mai mici, octogonale, tratate similar, se vor înălţa în jurul turnului central. Spaţiul destinat naosului va fi flancat pe părţile laterale de două abside poligonale care vor determina un pătrat, care vor sprijini arcele care vor determina baza turnului circular. Trecerea de la arce la rotundul de la bază se va face prin patru pandativi. Altarul va avea formă absidală semicirculară şi va fi prevăzut cu două nişe dispuse simetric faţă de axul longitudinal al bisericii, în nişa din stânga se prevede a fi proscomidarul, iar în dreapta diaconiconul. Pronaosul va fi exprimat spre faţada de nord printr-o mare arcadă, în centrul căreia va fi dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, înconjurat de un ancadrament ornamentat. Accesul în subsol se face din exterior, printr-o scară situată pe latura de est, în dreptul pronaosului. Subsolul bisericii este parţial şi este situat în jumătatea din spate a bisericii, fiind împărţit în patru spaţii principale, asemănătoare celor de la parter.
Preotul Petrovai Vasile a fost numit ca paroh aici cu data de 1 decembrie 1993 și s- a pensionat în 2017 din 1 aprilie 2008 este numit ca preot II Petrovai Vasile Cosmin care este numit paroh în 2018, preot II Dunca Vasile-Cornel din 2018- prezent şi din 2015 este numit aici diaconul Turda Ioan.
Epitropi amintim pe : Vlad Ioan, Got Ioan şi Hodor Vasile, iar cântăreţ bisericesc Tiran Gheorghe.
C. Cimitirele. Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei a acordat parohiei o suprafaţă de 2,40 Ha de teren pentru cimitir, ulterior fiind construită o capelă mortuară.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut. Parohia este nou înfiinţată.
E. Profilul actual al parohiei.
Conform ultimului recensământ, parohia are 4946 de credincioşi. A participat activ în proiectul Alege Şcoala” şi este activă în implementarea proiectului Hristos împărtăşit copiilor”.

dunca.png