Protoieria Sighetu Marmatiei
P1130077.JPG
Cercuri Pastorale
ATOPS
TISA
Parohia TISA

Pr. Rednic Adrian
-Paroh-

  • Data nașterii: 13.08.1981
  • Rangul: Iconom
  • Adresa: Tisa nr.268
  • Cod 437053
  • Telefon: 0740638013
Biserica Hramul Sf. Prooroc Ilie
- data construirii 1971
- materialele din care este construita: beton si caramida
• Credinciosi nr. suflete- 831
Parohia Ortodoxă ” Sfântul Proroc Ilie” Tisa.
Paroh: Pr. REDNIC ADRIAN
Data nașterii: 13.08.1981
Distincții: Iconom
Date de contact: Parohia Ortodoxă Sfântul Proroc Ilie” Tisa, loc. Tisa, nr. 268, com. Bocicoiu Mare, jud. Maramureş.
A.Istoricul comunității parohiale.
Parohia Ortodoxă Ucraineană ”Sfântul Proroc Ilie” Tisa face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet.
Localitatea Tisa este aşezată pe malul stâng al râului Tisa, între localitatea Bocicoiu Mare şi municipiul Sighetu Marmaţiei. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1374 când este amintit proprietarul acestui domeniu, pretorul român Cândea, străbunul familiei Batin din Berbeşti şi Bârsana.
Numele localităţii în trecut Virişmort, Malul Roşu” apare în documente în formele: Virişmort, Virişm mort, Virişnort la Tisa, Tiszaveremart, Veresmart, Veresmarth, Weresmarth, Verusmarthy, Veresmort, Mikowo, Veresmart.
După anul 1542 localitatea a fost populată cu iobagi ruteni puşi în slujba familiilor nobiliare.
În localitate se află conacul Szaplanczay atestat în secolul XIV, aparţinând probabil românului Săpânţan” şi muzeul etnografic Pipaş, muzeu amenajat şi organizat de către familia de învăţători Maria şi Nicolae Pipaş a căror muncă a fost continuată de fiul lor Valentin şi nora Iuliana Pipaş.
B. Istoricul bisericii parohiale.
Biserica Parohială de beton şi cărămidă cu hramul Sfântul Proroc Ilie” a fost construită în anii 1972-1973 pe locul uneia mai vechi care a fost arsă în anul 1913. Biserica distrusă în anul 1913 la rândul ei a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi căzută sub tunurile generalului Bukov în secolul al XVIII-lea. Biserica are un plan sală, cu dimensiunile de: 27m L şi 11m l. Absida altarului este semicirculară decroşată. Naosul este acoperit cu trei unităţi de bolţi boeme. Pe latura vestică a edificiului este situat turnul-clopotniţă angajat navei a cărui şarpantă este în formă de bulb. Pictura din interiorul bisericii, în tehnica tempera, a fost realizată de către pictorul Botiş Ioan în anul 1985.
În biblioteca parohiei se păstrează două cărţi vechi şi anume: Evanghelion (Lemberg 1760) şi Liturghier Paleoslav (Lemberg 1770).
Preoţii care au slujit în parohia Tisa şi a căror nume este cunoscut au fost: Botariuc (începutul secolului XX), Teodorescu (jumătatea secolului XX), Dr. Culişer Petru (1945-1969), Dutca Nicolae (1969- 2017 ), Rednic Adrian ( 2017- prezent )
Dintre epitropii de seamă ai parohiei demn de amintire este: Popovici Gheorghe care a plătit cu jertfa vieţii ridicarea bisericii parohiale.
C. Cimitirele. Parohia Ortodoxă Ucraineană Tisa are un cimitir în suprafaţă de 5700 m2.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut. Nu se cunosc.
E. Profilul actual al parohiei.
Potrivit recensământului din 2011 Parohia Ortodoxă Tisa are un număr de 831 credincioşi români şi ucraineni. Pentru faptul că parohia deserveşte atât credincioşi români ortodocşi cât şi ucraineni ortodocşi de rit vechi, sărbătorile în parohie sunt celebrate după amândouă calendarele.
Acţiunile filantropice ocazionale din parohie sunt destinate celor cu nevoi şi situaţie materială modestă.
Tisa