Protoieria Sighetu Marmatiei
P1130077.JPG
Cercuri Pastorale
ATOPS
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet ( A.T.O.P.S ) vă invită la o Seară Duhovnicească,Joi,13 Martie,ora 18,00,în Sala "Episcop Dr. Vasile Stan" a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei, str. Iuliu Maniu, nr. 31. Ne va vorbi despre Sfânta Taină a Spovedaniei, părintele arhimandrit Dr. Paisie Cinar,duhovnicul Mănăstirii "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli" din Bârsana.
13 Martie 2014
Astăzi, de la ora 18,00, cu binecuvântarea P.S.Sale Dr. JUSTIN SIGHETEANUL,în Sala Episcop Dr. Vasile Stan a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei a avut loc o Seară Duhovnicească, în organizarea Protopopiatului Sighet şi a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet ( A.T.O.P.S ). Invitatul nostru a fost părintele Arhimandrit Dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, care a vorbit celor cca. 200 de persoane, în cea mai mare parte tineri despre Sfânta Taină a Spovedaniei. Întâlnirea a avut şi un caracter interactiv, cei prezenţi au pus întrebări la care părintele a răspuns foarte bine documentat.
3 Aprilie 2014
Invitat la Seară duhovnicească a fost părintele Dr. Marius Covalcic, paroh al Parohiei Strâmtura.Celor prazenţi ne-a vorbit despre Sfânta Liturghie. În final câţiva dintre auditori au pus întrebări la care P.C.Sa a răspuns cu promptitudine.
11 Martie 2014
14 Martie 2014
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet ( A.T.O.P.S ) vă invită la o Seară Duhovnicească,Joi,20 Martie,ora 18,00,în Sala "Episcop Dr. Vasile Stan" a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei, str. Iuliu Maniu, nr. 31. Ne va vorbi despre Sfânta Euharistie, părintele conf.univ. Dr. Adrian Paul, Şeful Catedrei de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare.
17 Martie 2014
Luni, 17 Martie 2014 la sediul protopopesc a vut loc o şedinţă administrativă cu preoţii din cele trei Cercuri pastorale. Au fost discutate circularele primite şi distribuite prin corespondenţă de la Patriarhia română şi de la Sfânta Episcopie. Preoţii au fost receptivi la cele care trebuiesc îndeplinite la nivelul parohiilor pe care le conduc.
20 Martie 2014
Astăzi, de la ora 18,00, cu binecuvântarea P.S.Sale Dr. JUSTIN SIGHETEANUL,în Sala Episcop Dr. Vasile Stan a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei a avut loc o Seară Duhovnicească, în organizarea Protopopiatului Sighet şi a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet ( A.T.O.P.S ). Invitatul nostru a fost părintele conf.univ. Dr.Adrian Paul , Şeful Catedrei de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare.P.C. Sa a expus liber tema propusă adică "Euharistia-Taina unirii noastre cu Hristos". Cuvântul expus a suscitat mare interes, în partea a II-a a întâlnirii P.C. Sa a răspuns la întrebări puse de cei care au dorit unele precizări.
24 Martie 2014
Duminică 23 Martie în Cercul pastoral Sf. Împ. Constantin şi Elena, mai precis în biserica Parohiei Deseşti, de la ora 17,00,s-a slujit Sf. Maslu în sobor de preoţi condus de Protopop. Au participat cca.200 de credincioşi.
27 Martie 2014
Cu binecuvântarea P.S.Sale Dr. JUSTIN SIGHETEANUL continuăm şirul Serilor Duhovniceşti.Joi 27 Martie la ora 18,00, în Sala Dr.Episcop Vasile Stan a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei, ne-am întâlnit cu Părintele Arhimandrit Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, care ne-a vorbit despre Sfânta Cruce, o temă binevenită mai ales că suntem în perioada Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti.
30 Martie 2014
Duminică 30 Martie în Cercul pastoral Sf. Împ. Constantin şi Elena, în biserica Parohiei Mara, de la ora 17,00,s-a slujit Sf. Maslu în sobor de preoţi condus de Protopop. Au participat cca.150 de credincioşi.
6 Aprilie 2014
Duminică 6 Aprilie în Cercul pastoral Sf. Împ. Constantin şi Elena, în biserica Parohiei Ocna Şugatag, de la ora 17,00,s-a slujit Sf. Maslu în sobor de preoţi condus de Protopop. Au participat cca.100 de credincioşi.
10 Aprilie 2014
Astăzi, de la ora 18,00, cu binecuvântarea P.S.Sale Dr. JUSTIN SIGHETEANUL,în Sala Episcop Dr. Vasile Stan a Palatului Episcopal din Sighetu Marmaţiei a avut loc din nou o Seară Duhovnicească, în organizarea Protopopiatului Sighet şi a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet ( A.T.O.P.S ). Invitatul nostru a fost părintele Dr.Nicolae Lauruc, parohul bisericii ortodoxe ucrainiene, din Sighetru Marmaţiei, care a vorbit auditoriului, în cea mai mare parte tineri despre iubirea lui Dumnezeu. Întâlnirea a avut şi un caracter interactiv, cei prezenţi au pus întrebări la care părintele a răspuns foarte bine documentat.
12 Aprilie
Pelerinaj la Sighetu Marmaţiei în Sâmbăta de Florii
“VENIŢI SĂ-NTÂMPINĂM PE DOMNUL”
Cu binecuvântarea P.S.Sale Dr. JUSTIN SIGHETEANUL, Protopopiatul Ortodox Român Sighet, Centrul pastoral-misionar”Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Parohia “Adormirea Maicii Domnului”, Consiliul Local şi Primarul Municipiului Sighetu Marmţiei,D-l Gheorghe Ovidiu Nemeş,în Sâmbăta de Florii, 12 Aprilie 2014, a avut loc evenimentul cultural-religios”Veniţi să-ntâmpinăm pe Domnul”. Evenimentul a debutat cu slujirea Vecerniei, la ora 16,30 în sobor de 19 preoţi, în Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”din municipiu,str. Dragoş Vodă,nr.3, sfinţirea ramurilor verzi, urmând pelerinajul celor cca. 1.000 de credincioşi şi cei 19 preoţi în procesiune prin centrul municipiului purtând icoane, ripide, prapori, tricolorul, ramuri verzi, flori şi lumânări, ca să-l primim pe Iisus Hristos în Ierusalimul sufletului nostru. Am făcut popas la Biserica Ortodoxă Ucraineană cu hramul”Înălţarea Sfintei Cruci”, Catedrala”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, din nou la biserica ucraineană, apoi la Biserica Ortodoxă, în construcţie ce poartă hramul “Sfântul Ierarh Mărturisitorul din Maramureş”. Am revenit în incinta Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, unde pe altarul de vară s-a desfăşurat,în organizarea Centrului Cultural din Sighetu Maramaţiei un Concert de Pricesne şi cântări religioase adecvate Duminicii Floriilor şi a Săptămânii Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Au concertat:
1.Corul bisericii Adormirea Maicii Domnului- dirijor prof. Gheorghe Pop;
2. Grup de copii din Budesti- coordonator prof. Ciceu Maria;
3. Corul bisericii ortodoxe ucrainene-dirijor, d-na înv.Margareta Lauruc;
4. Grup din Mara - adulti, condusi de prof. Duţu Chira;
5. Grupul Morosanca - coordonator Ileana Matus;
6. Ileana Matus-apreciată solistă din Maramureş;
7. Grupul Tiblesul - coordonator Onisor Pop;
8.Corul Bisericii Ortodoxe a românilor din Solotvino - Slatina (Ucraina) - Coordonator Ileana Siman.
A fost un eveniment deosebit de apreciat de credincioşi şi dorim să-l permanentizăm la Sighetu Marmaţiei, ca în fiecare an să-l primim şi să-L întâmpinăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel ce a venit nu ca să stăpânească în înţeles material,pământesc ci El a venit să stăpânescă sufletele oamenilor, şi să întâmpinăm ca pe Unul ce "...n-a venit să I se slujească, ci ca El să slujescă şi să-şi dea viaţa preţ de răscumpărare pentru mulţi”( Marcu, 10, 45 ).
Pr. Vasile Aurel Pop
Protoiereu al Sighetului
Cu durere in suflet anuntam trecerea la cele vesnice a
Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Justinian,
parintele nostru duhovnicesc, duminica 30 octombrie 2016, la ora 10.30 la venerabila varsta de 95 de ani. Indemnam toate manastirile, schiturile si parohiile din cuprinsul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, pana la data inmormantarii, in fiecare zi la ora 12.00 sa traga clopotele si sa arboreze drapelul negru.
Consiliul Eparhial.
COMUNICAT
Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Maramure șului și Sătmarului, cu mare durere sufletească, anunță trecerea în veșnicie a întâistătătorului eparhiei noastre Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop Justinian Chira, duminică 30 octombrie 2016, ora 10,30 , în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viață pământească.
Date biografice:
Născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș, având numele de botez Ioan.
În zorii zilei de 12 martie 1941 închide ușa casei din satul natal, iar pe seară întră pe poarta Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism și primește numele Justinian.
La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia.
Neținându-se cont de faptul că monahii nu aveau (și nu au și n-au avut vreodată) obligații militare, ierodiaconul Justinian este recrutat și încorporat de către ocupanții maghiari, fiind soldat în armata maghiară compania antiaeriană de la Miskolc în perioada 22 noiembrie 1942 10 martie 1943.
La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan.
După ce starețul Nifon Matei a trecut la cele veșnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcție într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.
Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de ”Maramureșeanul”.
După revoluția din 1989 s-a reînființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Cine putea să fie mai potrivit pentru a ocupa scaunul de titular al acestei noi eparhii? Nimeni altul decât Preasfințitul Justinian, fiul acestor meleaguri. Astfel că, la data de 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală Mitropolitul Ardealului.
Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială ”Graiul Bisericii Noastre” și a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie și de mănăstiri.
Dacă la întronizarea Înaltpreasfinției Sale erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia noastră sunt astăzi 30 de mănăstiri și 10 schituri.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific,de către Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea Patriarhul României, în Catedrala ”Sf. Treime” din Baia Mare.
Formare educațională (studii) :
Cursurile școlii primare le face în satul natal Plopiș, între anii 1928-1934, apoi a frecventat cursurile Liceului Ortodox de băieți ”Simion Ștefan” din Cluj, iar studiile în teologie le-a absolvit la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu, în anul 1966, susținându-și licența în teologie cu teza Mănăstirea ”Sf. Ana” - Rohia .
Hirotonii și hirotesii :
Din anul 1973 și până în prezent a hirotonit peste 400 de preoți și diaconi.
Activitatea academică (titluri academice și publicații) :
I-au fost conferite 4 titluri de Doctor honoris causa, de către Universitatea de Vest din Oradea (23.05.2001), Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia (20.10.2009), Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad (12.03.2010) și Universitatea de Nord din Baia Mare (27.05.2010).
A publicat 22 de titluri de carte, un volum în colaborare, precum și un număr de peste 150 de studii și articole în reviste de specialitate sau în presa locală.
Distincții bisericești și civile
Arhiepiscop onorific ridicat în rang de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 2009;
”Steaua României” - conferită de Președinția României, 2011;
Titlul de Cetățean de Onoare conferit de Consiliul Județean Maramureș și de peste 40 de Primării de municipii, orașe și comune din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului;
Titlul de Omul anului 2009 conferit de Consiliul Județean Maramureș.
Pentru toată viața Înaltpreasfinției Sale, pusă în slujirea lui Dumnezeu și a poprului dreptcredincios, gândurile noastre se îndreaptă către Preamilostivul Dumnezeu, rugându-L să-i rânduiască un loc în rândul celor aleși ai Săi. Dumnezeu să-l odihneasă în pace!
29 Aprilie 2014
HRISTOS A ÎNVIAT !
Cu frăţească dragoste Vă anunţăm că Marţi, 6 mai, 2014,. va avea loc Conferinţa de primăvară cu tema:”Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Euharistiei-mijloace necesare ale vieţuirii creştine autentice”şi va fi precedată de slujirea Sfintei Liturghii, condusă de P.S.Sa Dr. IUSTIN SIGHETEANUL în sobor de diaconi şi 12 preoţi. La conferinţă vor participa şi preoţii din Protopopiatul Vişeu.
PROGRAM:
1. Ora: 8,15-Sosirea P.S. Sale Dr. IUSTIN SIGHETEANUL;
2. Ora: 8,30- Sfânta Liturghie Arhierească;
3. Ora 10,30-13,30- Desfăşurarea conferinţei;
4. Locul: Catedrala Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil-Sighetu Marmaţiei;
5. Ora 14,00-Masa de prânz-la Restaurantul Curtea Veche.
Toţi preoţii trebuie să fie prezenţi la ora 7,50 la Catedrală pentru întâmpinarea episcopului, având fiecare reverendă, epitrahil şi distincţia pe care o deţine, şi pregătit pentru ca la Sfânta Liturghie să se împărtăşească.
Toate acestea decurg din faptul că Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca anul 2014 să fie An Omagial Euharistic(al Sfintei Spovedanii şi al sfintei Euharistii)şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Nu se admit absenţe!!!