Protoieria Sighetu Marmatiei
P1130077.JPG
Cercuri Pastorale
ATOPS
VALEA MUNTELUI BÂRSANA
Parohia VALEA MUNTELUI
Pr. Bizău Marius-Florin
-paroh-


Data nașterii: 21.08.1991
Rangul:
Adresa: Bârsana, nr. 1165/A,
Cod: 437035
Telefon:0755165737
Biserica Hramul Sf. Ioan Valahul
- data construirii 2003
- materialele din care este construita: beton si caramida
• Credinciosi-nr.suflete 614
Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ioan Valahul” Valea Muntelui Bârsana.
Paroh: Pr. BIZĂU MARIUS FLORIN
Data nașterii: 21.08.1991
Distincții:
Date de contact: Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ioan Valahul” Valea Muntelui Bârsana, loc. Bârsana, nr. 1165, jud. Maramureş,Telefon 0262331386.
A. Istoricul comunităţii parohiale.
Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ioan Valahul” Valea Muntelui, din localitatea Bârsana a fost înfiinţată în anul 2002 şi face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet.
Valea” se deschide, după câteva sute de metri de la intrare, generoasă şi largă, întinzându-se până la Petrova. Casele se aşează între deal şi drum, pentru ca undeva, spre mijlocul zonei alte două văi, Valea Frumuşelii şi Valea Popii, întretaie axul principal al drumului în forma crucii.
Tradiţia orală confirmă toponimia denumirii de Valea Muntelui prin faptul că în trecut ciobanii cu stânele din satele învecinate şi cei de pe Mara, chiar până la Breb şi Budeşti veneau pe drumul oilor” spre munţii care se situează înspre graniţa cu Ucraina. În cărţile funciare Bărsănescu” şi Herştu” apar cu titlu original ca aparţinând comunei Bârsana din vechime.
B. Istoricul Bisericii Parohiale
Comunitatea parohia începe să se formeze în toamna anului 2002, respectiv 29 septembrie când ,, după vecernie la ora 16, Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul a săvârşit slujba de sfinţire şi punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramul Sfântul Ioan Valahul, ce se va edifica în parohia nou înfiinţată. În următoarele zile, s-a ridicat o capelă din lemn în vederea săvârşirii sfintelor slujbe până când construcţia amintită urma să fie ridicată.
Dorinţa construirii unei biserici în această zonă a comunei Bârsana persistă de cel puţin 40 de ani. Bătrânii satului mărturisesc cum aceste vechi năzuinţe existau, nefiind materializate concret, pe vremea când mijloacele de transport erau precare şi credincioşii se deplasau pe jos până la biserica din centru, ultima casă situându-se la distanţa de 7 Km.
Aceeaşi însemnare din 29 septembrie 2002 consemnează instalarea tânărului preot Dunca Vasile-Cornel. Nu exista teren pentru construirea unei biserici şi a casei parohiale. Când locul a fost ales de preotul nou instalat împreună cu părintele arhimandrit Casian Filip, duhovnic pe atunci al Mânăstirii Bârsana, problema obţinerii terenului s-a soluţionat prin intermediul Primăriei Bârsana şi a parohiei din centru.
În 13 Octombrie 2002 a fost ales consiliul parohial, care în următoarele şedinţe acceptă ca toate construcţiile ce se vor realiza în parohie să fie proiectate de domnul arhitect Cordoş Dorel, care deja devenise cunoscut în plan local şi internaţional prin proiectul mânăstirii Bârsana. În consecinţă, tot ce s-a construit în parohie s-a realizat prin proiectarea şi directa implicare a domnului arhitect Cordoş Dorel. Ridicarea temeliei bisericii parohiale începe în aprilie 2004, după ce s-a realizat un proiect în stil bizantin, cu dimensiunile de 24,19m lungime, 8,25m lăţime în partea naosului, 11,45m în faţă stânga prin alipirea turnului de clopotniţă, 10,60m în partea de mijloc a absidelor şi respectiv 12,10m înălţime la cupolă şi 15,60m înălţime în partea laterală a turnului. Biserica a fost finisată în exterior apoi pictată.
Pictura în tehnica frescă, stilul neo-bizantin a fost realizată de pictorul Bumbu Constantin. În 2018 lucrările au fost finalizate și biserica târnosită de către Preasfințitul Iustin, Marți 29 Mai a III- a zi de Rusalii.
În anul 2008 începe construirea casei parohiale prin proiectarea aceluiaşi arhitect, în stil maramureşean, cu materiale predominant din lemn, ce se evidenţiază în pridvor şi terasă exterioară, grinzile aparente din tavan şi tradiţionalul ,,pod pă leţ cu scânduri de brad. În anul 2009 la intrare înspre biserică şi şcoală s-a montat o poartă maramureşeană din lemn, ca apoi în 2010, tot în acelaşi stil să se construiască un altar de vară. Anul 2013 aduce cu sine instalarea altei porţi ce marchează intrarea pe Valea Muntelui, ce se impune prin proporţii, structură şi masivitate. Urmând schiţele domnului arhitect, lucrările de sculptură şi montare au fost conduse de tânărul meşter Ştiopei Ion (Buga) care împreună cu fraţii şi echipa acestuia s-au ostenit în mod benevol. Modelul porţii a rămas unicat.
Primul preot paroh a fost pr. Dunca Vasile-Cornel (2002- 2019) pr. Bizău Marius-Florin(2019-prezent). Paraclisier şi cântăreţ bisericesc sunt Ardelean Pătru şi Ştefanca Nuţu.
C. Cimitirele. Cimitirul parohial e situat chiar în spatele bisericii, terenul fiind cumpărat şi apoi donat parohiei de către consilierul parohial şi meşter popular Bârsan Vasile.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut.
Înfiinţarea acestei noi parohii a dus şi la necesitatea constituirii unui cor de tineri care să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie. Acest grup de tineri a fost prezent în cadrul concertelor de colinde organizate în cadrul Protopopiatului Sighet, precum şi în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă din Municipiul Sighetu Marmaţiei, în anul 2013. Pentru aprofundarea credinţei şi consolidarea comuniunii anual se organizează un pelerinaj la mânăstiri şi obiective cultural istorice din Transilvania şi Moldova.
În cadrul preocupărilor publicistice şi editoriale în toamna anului 2002 parohia a tipărit în colaborare cu A.S.C.O.R. Sibiu, volumul de interviuri Tinereţe, Ideal, Biserică”, Editura Agaton, Făgăraş 2002, pentru ca în anul 2004 să apară şi volumul de eseuri Nebunie şi Cuminţenie”.
Începând cu anul 2014 dimensiunea spirituală a sărbătorii de Rusalii când se desfăşoară şi hramul parohiei, se doreşte a fi extinsă în plan etnic şi cultural prin realizarea Simpozionului Familia, Tradiţia, Neamul ” avându-i în cadrul conferinţei din Căminul Cultural Bârsana ca invitaţi pe Preot Nicolae Tănase şi Grupul psaltic Trisaghion de la Iaşi. Au concertat şi au prezentat o şezătoare” tradiţională elevi ai Şcolii Gimnaziale din Bârsana. În anul 2015 alte manifestări s-au desfăşurat în preajma hramului din 2 iunie cu ocazia simpozionului Teologia Duhului Sfânt în viaţa Bisericii şi în Contemporaneitate”.
E. Profilul actual al parohiei.
Parohia Ortodoxă Română Sfântul Ioan Valahul” Valea Muntelui Bârsana are potrivit recensământului din anul 2011 un număr de 614 credincioşi.
Valea M